Ételallergia
Az ételallergia komoly egészségügyi probléma, amely egyre szélesebb populációt érint, különösen a gyermekek körében. A jól meghatározott élelmiszerallergia diagnosztizálása komoly keresztkérés a felesleges ételmegvonások, diéták elkerülése, illetve a személyre szabott diéta kialakítása miatt.
Ételallergia tünetei:
Gasztrointesztinális tünetek: hányás, hasmenés, puffadás
Bőr- és nyálkahártya tünetek: a száj körüli részeken kipirosodás, viszketés, bizsergő érzés, csalánkiütés - akár kiterjedt, nagyobb bőrfelületen
Légúti tünetek: orrfolyás/orrdugulás, nehézlégzés, pihegés
legsúlyosabb esetben anafilaxia.
Az ételallergia kezelése:
A tünetek kiiktatásához az allergizáló étel elhagyása a megoldás; a túlzott diéta elkerülése végett az allergiás reakciók kiváltásáért felelős allergén pontos meghatározása fontos, hogy ennek tükrében lehessen személyre szabni a diétát. A feleslegesen túlzott ételmegvonás egyúttal a tápanyagok bevitelét is korlátozza; ez, különösen gyermekek esetében, jelentőséggel bír.
Ételallergiák vizsgálata multiplex allergia vizsgálatok segítségével.
Az ALEX multiplex allergia vizsgálat a növényi, állati és egyéb eredető allergének (nutritív , inhalatív) komplex vizsgálatára alkalmasak; egyetlen vérvétellel közel 300 allergénről szerezhető információ. Amennyiben élelmiszer eredetű allergiára van gyanú, elégséges lehet a kifejezetten nutritív allergének vizsgálatára szorítkozni. Az ALEX multiplex allergiatesztből kisebb részpanelek segítségével "célirányosabb" lehet az allergénkeresés.
Az IgE 56-os nutritív állati részpanel az élelmiszer útján a szervezetbe kerülő állati eredetű allergéneket vizsgálja, kivonatokat és molekuláris komponenseket egyaránt (pl. halak, tyúktojás, marhahús stb.)
A vegán (növényi) étkezést követők számára hasznos élelmiszer allergia vizsgálat csomagunk is létezik. A 103 allergén között többek között gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, szója allergén kivonatai és molekuláris allergénjei találhatóak benne.
Vegetariánusok számára hasznos ételallergia vizsgálat; növényből és a hús kivételével állati eredetű alapanyagokból bevihető 118, extraktumokat és molekulákat is tartalmazó, allergén vizsgálata (pl. magvak, gabonák, tojás, tej stb.).
Minden élelmiszer allergént (extraktum és molekuláris komponens) vizsgál, a komplex nutritív ALEX részpanel, mely 152 tételt tartalmaz. Amennyiben valószínűleg élelmiszer okozza allergiáját, ideális választás. Komplex vizsgálat, mely az étel-étel keresztallergiát is feltérképezi.
Panelek | Vizsgált allergének | Árak |
56 (32 E,24 M) | 39 900 | |
96 (44 E, 52 M) | 49 900 | |
111 (51 E, 60 M) | 49 900 | |
152 (76 E, 76 M) | 59 900 |
Ételallergia gyerekkorban
Az ételallergia gyakorisága gyermekkorban –különösen csecsemőkorban akár a 6-7 %-ot is elérheti, míg felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető. A gyermekkori ételallergia az esetek igen nagy részében felnőtt korra eltűnik.
Az ételallergiák tünetei a gyermekeknél
- kiterjedt területen száraz, ekcémás bőr,
- véres széklet,
- hányás, hasmenés, has puffadása,
- csalánkiütés és
- orrfolyás formájában is jelentkezhet. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások felelőse is lehet táplálékallergia.
A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több olyan, nagy molekulájú, panaszokatmokozó, fehérje-részeket is átenged a véráramba, melyeket egy fejlett gyomor-bél rendszer már lebont, megemészt.
A gyermekkori ételallergia vizsgálata nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!