Ételallergia vizsgálat
Az ételallergia komoly egészségügyi probléma, amely egyre szélesebb populációt érint, különösen a gyermekek körében. A jól meghatározott élelmiszerallergia diagnosztizálása komoly keresztkérdés a felesleges ételmegvonások, diéták elkerülése, illetve a személyre szabott diéta kialakítása miatt.
Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.
A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél pedig a külföldi szakirodalom szerint a leggyakoribb allergének a tej, szója, tojás, halfélék és tenger gyümölcsei, és az olajos magvak
Ételallergia tünetei
Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásra nehezen köthető tüneteket, amelyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia konkrét diagnózisát szakorvos állítsa fel.
Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek
fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért.
Az ételallergia lehetséges tünetei:
-
Orr-garat részen megjelenő tünetek: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeödéma.
-
Bőrtünetek: csalákiütés, ekcéma.
-
Gyomor-bélrendszerben megjelenő tünetek: hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás is jelentkezhet.
-
Egész szervezetet érintő: ilyen tünet például az anafilaxia, az anafilaxiás sokk.
Az ételallergia tünetei az igen enyhétől, akár a súlyosig terjedhetnek, amelyek sokszor azonban komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervben is. A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként is változó lehet.
A leggyakoribb ételallergia tünetek:
-
csalánkiütés
-
hányinger
-
gyomorfájdalom
-
hasmenés
-
bőrviszketés
-
nehézlégzés
-
mellkasi fájdalom
-
légutak duzzanata
-
anafilaxia
Ételallergia okai
Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal.
Immunválasz az ételallergia okára
Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, azt a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.
Legagyakoribb ételallergiát okozó ételek
-
tejfehérje (kazein)
-
tojás
-
mogyoró
-
szója
-
dió
-
kagyló
-
eper
Az ételallergia tünetei igencsak hasonlóak mind a cöliákia, mind a hisztamin intolerancia és akár az ételintolerancia esetében is, ám ezek nem keverendőek össze. Mindegyik más-más vizgsálatot és terápiát igényel.
Az ételallergiák vizsgálata multiplex allergia vizsgálatok segítségével
Az ALEX multiplex allergia vizsgálat a növényi, állati és egyéb eredetű allergének (nutritív, inhalatív) komplex vizsgálatára alkalmasak; egyetlen vérvétellel közel 300 allergénről szerezhető információ. Amennyiben élelmiszer eredetű allergiára van gyanú, elégséges lehet a kifejezetten nutritív allergének vizsgálatára szorítkozni. Az ALEX multiplex allergiatesztből kisebb részpanelek segítségével "célirányosabb" lehet az allergénkeresés.
Az IgE nutritív állati részpanel az élelmiszer útján a szervezetbe kerülő állati eredetű allergéneket vizsgálja, kivonatokat és molekuláris komponenseket egyaránt (pl. halak, tyúktojás, marhahús stb.)
A vegán (növényi) étkezést követők számára hasznos élelmiszer allergia vizsgálat csomagunk is létezik. A 103 allergén között többek között gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, szója allergén kivonatai és molekuláris allergénjei találhatóak benne.
Vegetariánusok számára hasznos ételallergia vizsgálat; növényből és a hús kivételével állati eredetű alapanyagokból bevihető 118, extraktumokat és molekulákat is tartalmazó, allergén vizsgálata (pl. magvak, gabonák, tojás, tej stb.).
Minden élelmiszer allergént (extraktum és molekuláris komponens) vizsgál, a komplex nutritív ALEX részpanel, mely 152 tételt tartalmaz. Amennyiben valószínűleg élelmiszer okozza allergiáját, ideális választás lehet. Komplex vizsgálat, mely az étel-étel keresztallergiát is feltérképezi.
Az ételallergia gyakorisága gyermekkorban –különösen csecsemőkorban akár a 6-7 %-ot is elérheti, míg felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető. A gyermekkori ételallergia az esetek igen nagy részében felnőtt korra eltűnik.
Az ételallergiák tünetei a gyermekeknél
- kiterjedt területen száraz, ekcémás bőr,
- véres széklet,
- hányás, hasmenés, has puffadása,
- csalánkiütés és
- orrfolyás formájában is jelentkezhet. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások felelőse is lehet táplálékallergia.
A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több olyan, nagy molekulájú, panaszokat okozó, fehérje-részeket is átenged a véráramba, melyeket egy fejlett gyomor-bél rendszer már lebont, megemészt.
A gyermekkori ételallergia vizsgálata nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!