Molekuláris allergia vizsgálat
A molekuláris allergia diagnosztika egy új és megbízható eljárás az allergia kivizsgálásában, mely az allergén-specifikus IgE vizsgálatok közé tartozik. Egyetlen vérvétel alkalmával közel 300 allergén és azok komponensei mutathatóak ki, pontos diagnózist adva.
A molekuláris allergia diagnosztika egy új szemléletmódot közvetít az allergiavizsgálatok között. A klasszikus vizsgálatok (bőrteszt, vérvétel) az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálja, azonban ezek az anyagok több fehérjemolekulából (komponensből) állnak. Ezek a molekulák egymástól eltérő mértékben, de az adott komponensre jellemzően képesek enyhébb vagy súlyosabb allergiás tüneteket okozni. Általánosságban kijelenthető, hogy a hőkezelésre bomló fehérjék (pl. növényi keresztallergének) enyhébb reakciókat, míg a hőnek ellenálló molekulák (pl. olajos magvak tárolási proteinjei, tehéntej kazeinje, tojás ovomukoidja stb.)erősebb, akár egész testre kiható, életveszélyes reakciókat okozhatnak.
A komponensek tulajdonságai
Az allergének komponensek összessége. Az egyes komponensek szerkezetei eltérőek lehetnek, eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Az egyik ilyen nagyon fontos tulajdonság, hogy a komponens hőre, vagy az emésztőenzimre stabilitással, vagy labilitással reagál, mely az allergenitás miatt nagyon fontos. A komponensek úgynevezett tárolófehérjéi általában a hőre, emésztő enzimekkel szemben stabilitást mutatnak, így ételek esetében, legyen akár nyers, vagy hőkezelt, nagyon súlyos allergiát okozhatnak. Ezek az úgynevezett „high risk” allergének. Inhalatív allergének esetében a high risk komponensek súlyosabb légúti tüneteket, illetve a bőrön kiütéseket okoznak.
Más fehérjék a hő hatására, vagy az emésztőenzimmel érintkezve bomlanak, azaz labilisak, akkor csak enyhe allergiás reakciót okoznak, illetve a helyi orális allergiás reakció a gyakoribb. Ezeket a komponenseket „low risk” komponenseknek nevezzük.
Fehérje komponens típusok |
Érzékenység hőre / proteázra |
Példa |
Allergiás tünetek |
Tároló fehérjék |
stabil |
szója, földimogyoró, mogyoró |
szisztémás |
PR-10 protein |
labil |
alma, barack, szója |
Orális allergia sindroma |
Profilin |
labil |
banán, dinnye, citrus, |
Oralis allergia sindroma |
nsLTP |
stabil |
alma, barack, cseresznye, mogyoró |
szisztémás |
CCD |
stabil |
növények |
nincs |
A fenti táblázatba erre látunk példákat. A tárolófehérje hőre stabil, szisztémás, azaz az egész szervezetet érintő, súlyos allergiát okoz. Ilyen fehérje található példáúl a földimogyoróban. De a profilin a hő, illetve az eméztő enzimekre bomlik, azaz labilis, így enyhe reakciót, azaz orális allergia szindrómát okoz. Ilyen étel például a banán.
Klinikai jelentőség
Annak, hogy egy komponens milyen kockázattal bír, nagyon nagy jelentősége van az allergia kezelése során. A „high risk” vagy magas kockázatú komponensekre való allergia nehezen „kinőhető”, így az immunterápia általában javasolt. A „low risk”, azaz az alacsony kockázatú komponensek esetében az allergia „kinőhető”, így az immunterápia nem javasolt.
Például ha a Prick teszt parlagfűre és fekete ürömre kettős pozitivitást mutat, akkor csak molekuláris allergia vizsgálattal mutatható ki, hogy a fekete üröm pozitivitása külön allergiát jelent, vagy a parlagfű keresztallergiájaként mutat bőrreakciót.
Tulajdonság |
High risk |
Low risk |
Hőre / emésztésre |
stabil |
labilis |
Allergiás reakció |
súlyos, szisztémás anafilaxia veszély |
enyhe, orális allergia szindróma |
"Kinövés esélye" |
nehezen |
gyakran |
Prediktív |
+++ |
--- |
Diéta |
Szigorú |
Hőkezelten ehető |
Allergén immunterápia |
érdemes |
nem érdemes |
Tehát a molekuláris allergia vizsgálat klinikai jelentősége, hogy a high risk és a low risk allergéneket elkülönítsük. A kezelés miatt fontos tudni a „kinőhetőség” esélyét illetve a tünetek súlyosságának kockázatát. Ennek birtokában a szakorvos el tudja dönteni az immunterápia, szigorú diéta, anafilaxiás tréning, adrenalin injekció adásának szükségességét. Illetve kimutatható, hogy poliallergiáról, vagy keresztallergiáról van-e szó.
A molekuláris allergia vizsgálat az allergia diagnosztikájában nagyon hasznos. A komponensek közötti eligazításban segít, de az újabb és újabb komponensek felfedezése nehezíti a vizsgálatokat. Megmutatjuk egy táblázatban egyes allergének főbb molekuláris komponenseit.
Inhalatív allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Nyírfa |
Bet v1 |
Bet v2 |
Bet v2 , v4 , v6 |
Bet v1 és Ara h8 , Bet v2 és GY |
Réti komócsin |
Phl p1 , p5b |
|
Phl p7 , p12 |
Phl p12 és GY , H , O , F |
Parlagfű |
Amb a1 |
Amb a11 |
|
Art v3 |
Fekete üröm |
Art v1 |
Art v3 |
|
Art v3 és Amb a1 , GY , H , O , F |
Poratka |
Der p1 , p2 , p10 |
|
|
Der f1 , Der f2 , Pen a1 |
Nutritív allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Tej |
Bos d8 |
Bos d4 , d5 |
|
|
Tojás |
Gal d1 |
Gal d2 , d3 |
|
|
Földimogyoró |
Ara h1 , 2 , 3 , 5 |
Ara h9 |
Ara h8 |
Ara h8 és Bet v1 |
Mogyoró |
Cor a9, a14 |
Cor a8 |
Cor a1 |
H , GY , O , Bet v1 |
Dió |
Jug r1 |
Jug r3 |
|
|
Búzaliszt |
Tri a14 , 19 |
|
|
Tri a14 és GY , H , F , O |
Szójabab |
Gly m5 , m6 |
Gly m4 |
|
Gly m4 és H , Gly m5 és Ara h1 |
Rák |
Pen a1 |
|
|
Der P10 |
Alma |
Mal d3 |
|
Mal d1 |
Mal d1 és Bet v1 , GY , H , O |
Őszibarack |
Pru p3 |
|
Pru p1 , p4 |
Pru p3 és GY , H , F |
Rovarméreg allergének |
High risk |
Medium risk |
Low risk |
Keresztallergia lehetséges |
Méh |
Api m1 , m2 , m3 , m5 , m10 |
|
|
Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6 |
Darázs |
Ves v1 , v5 |
|
|
Api m5 és Ves v3, Api m12 és Ves v6 |
Bromelian MUXF3 CCD |
|
|
|
L , GY , H |